De Belgische IT- en OT-wereld hebben iets gemeenschappelijk: beiden worden vaak in de schaduw gesteld van buitenlandse giganten, maar zijn tegelijk ook toonaangevend op wereldniveau. Beiden bereiken dit niveau ook enkel dankzij ongeëvenaarde expertise en een doorgedreven zin voor efficiëntie en innovatie.

Maar de wereld staat niet stil: gedreven door de razendsnelle innovaties in het IT landschap is een nieuwe industriële revolutie aan de gang. Grondig tijd dus om de handen in elkaar te slaan, en daarom heeft Cronos, de grootste IT groep in België, Cronos4Industry gelanceerd. Vandaag praten we met Koen Rutten en Olivier Dumont, resp. managing partner en data coordinator bij C4I om te horen hoe zij het beste van de Belgische IT- en OT-industrie samenbrengen.

Brede expertise en flexibiliteit

Er zit enorm veel potentieel in onze Belgische maakindustrie, daar zijn beide heren alvast rotsvast van overtuigd. “Beeld je een gemiddelde producent van voedingsmiddelen in,” steekt Koen van wal, “zo’n bedrijf heeft verschillende departementen die enorm veel data genereren: supply chain input, QA, productie, verpakking, klantenbeheer, R&D, enzovoort. Enorm veel data, maar vaak opgesloten in silo’s waar ze niet optimaal gebruikt wordt.”

De kuur voor dergelijke situaties bevat vaak een flinke dosis digitale transformatie, een concept die heel wat bedrijven vandaag bezig houdt, en de Cronos groep is hierbij een veelgevraagde partner omwille van haar brede expertise en flexibele aanpak. “De context in de maakindustrie ligt echter anders dan elders,” gaat Koen verder, “In een productieomgeving zijn uptime en productievolume van cruciaal belang, en dan liggen typische IT concepten zoals Agile een pak gevoeliger.”

“Het is ook belangrijk om dezelfde taal te spreken,” vertelt Olivier, “Wij focussen op het bouwen van de brug tussen OT en IT. Technisch, maar ook op projectmanagement niveau, want een productiemanager heeft nu eenmaal andere noden en targets dan pakweg een verzekeringsmakelaar.”

Viervoudige aanpak

Zowel Koen als Olivier benadrukken het belang van een pragmatische, kostenefficiënte aanpak op maat van de klant. Koen vat samen: “Het zit in ons Cronos DNA om kleinschalig aan te vatten en vervolgens uit te breiden op vraag van de klant. Gezien onze gespecialiseerde context kunnen we wel werken met voorgebouwde componenten om zo snel en kostenefficiënt mogelijk waarde te creëren voor onze klanten”

Concreet hanteert Cronos4Industry een viervoudige aanpak naargelang de initiële datamaturiteit van hun klanten. “Vaak begint ons proces met een zogenaamde roadmap definition, waarbij we onze klanten een overzicht geven van hun eigen data,” begint Olivier, “klinkt overbodig, maar een globaal overzicht ontbreekt vaak en het vormt de basis voor ons verslag over de mogelijkheden van data bij onze klanten”

Na de eerste fase wordt in samenspraak met de klanten gezocht naar tastbare use cases die in een behapbare tijd waarde kunnen creëren voor de klant. Koen: “We gebruiken hiervoor de term accelerators, aangezien we vaak vertrekken van voorgeconfigureerde ‘blauwdrukken’ die zijn ontworpen voor veelvoorkomende OT use cases.”

Deze accelerators worden mogelijk gemaakt door de zgn. industriële dataplatformen, die het mogelijk maken om in de cloud, of lokaal, razendsnel schaalbare oplossingen op te bouwen. “Hoewel we vendor neutraal werken,” vertelt Koen, “selecteren we een combinatie van technologiën die in de context van OT een goede match zijn. Voor cloud bijvoorbeeld werken we voor onze accelerators op Microsoft Azure gezien voor deze industriële toepassingen zij een heel gamma aan specifieke componenten beschikbaar hebben.”

Olivier vult aan: “Het mooie aan die industriële dataplatformen is dat het ons toelaat om een robuuste backbone te creëren waarmee klanten vervolgens ook zelf aan de slag kunnen om hun eigen datakennis uit te bouwen. Integraties met diensten zoals Databricks of Trendminer zorgen ervoor dat geavanceerde data analyses ook door non-IT domeinexperten kunnen worden aangewend.”

Tot slot is er voor grootschalige en (data) mature klanten ook nog de architecture review, waarbij de volledige data architectuur onder de loep genomen wordt. Olivier: “We merken dat onze klanten met een zekere datamaturiteit op termijn ook aanbotsen tegen limitaties van hun platform, onze expertise kan dan helpen om die limitaties open te breken.”

De menselijke factor

In een industriële productiecontext denkt men al snel in technische termen, maar men mag zeker ook de menselijke factor niet uit het oog verliezen. “Denk bijvoorbeeld aan maintenance, een ervaren technicus zal op basis van ervaring vaak in no-time een diagnose kunnen stellen,” begint Olivier, “die expertise volledig automatiseren is onmogelijk, maar wij kunnen mensen wel ondersteunen in hun job door de juiste data op het juiste moment aan hen te presenteren, waardoor ook minder ervaren collega’s snel een diagnose kunnen stellen.”

Een aanpak die varieert van menselijke interviews tot technische implementatie en business opvolging, is hiervoor geen klein leger aan experten nodig? “Dat is de kracht van de Cronos groep!” verklaren beide unaniem, “Er is weinig expertise die niet binnen de groep aanwezig is en het innovatief inzetten van deze expertise vanuit een industriële context is waar wij in faciliteren. Neem als voorbeeld artificïele intelligentie, een onderwerp dat ons nauw aan het hart ligt. Binnen de groep hebben we de beschikking over meer dan 300 mensen met expertise in verschillende focusdomeinen van AI! En zo is het voor bijna ieder technologisch en innovatief vraagstuk!”

“Daarom zit Cronos ook mee in onze naam verweven,” concludeert Koen, “wij voorzien domeinexpertise en zijn contactpunt voor de klant, maar voor de uitvoering doen wij ook beroep op de expertise binnen onze groep. Hiermee ontsluiten wij het hele Cronos ecosysteem met de vertaalslag naar een industriële context.”

Dus, ben je één van die fabrikanten die altijd op zoek is naar een manier om je processen te optimaliseren op vlak van betrouwbaarheid, kwaliteit en efficiëntie? Aarzel niet om contact op te nemen, we bespreken maar al te graag de mogelijkheden. arrow-right-long