Een smartphonefoto die je vandaag neemt is minstens drie keer zo groot als de gemiddelde opslagcapaciteit van een floppydisk. En toch zijn heel wat technologische processen ook vandaag nog afhankelijk van de diskette. Sterker nog, de globale voorraad floppydisks slinkt zienderogen, en dat heeft desastreuze gevolgen voor tal van bedrijven. Dit is wat de floppydisk ons kan leren over verouderde technologieën.

Van hightech must-have naar vergeten kantoorartikel

De floppydisk maakte zijn intrede bij het grote publiek in de jaren 80 en was tientallen jaren lang de technologie bij uitstek om software te installeren of gegevens op te slaan. Het duurde niet lang voordat ze opgevolgd en uiteindelijk vervangen werden door onder andere cd’s, SD-kaarten en USB-sticks. Niet vreemd ook, want met een geheugen van enkele megabytes kunnen ze onmogelijk opboksen tegen harde schijven en cloudopslag, Ook over hun betrouwbaarheid valt iets te zeggen, want de magnetische band in de diskette is erg gevoelig, waardoor je het risico loopt op beschadigde of verloren gegevens.

Ook blijkt het een hele uitdaging om een toestel te vinden dat nog gegevens vanop floppy’s kan lezen of schrijven. In die optiek best begrijpelijk dat de floppydisk niet meer gemaakt wordt, sinds Sony als laatste fabrikant de productie in 2011 stopzette. Sindsdien teren we op een beperkt aantal disks, die stilaan beginnen op te geraken.

Nog dagelijks gebruikt, van Boeing tot MRI-scanner

Is dat überhaupt een probleem voor zo’n verouderde technologie? Mogelijk wel, want tal van toepassingen in bepaalde industrieën rekenen nog steeds op diskettes. Ze werken er met oude(re) computers of apparaten die alleen floppydisks ondersteunen en/of waar de kosten voor het upgraden van de hardware te hoog zijn. Enkele voorbeelden?

  • Luchtvaart – een vliegtuig is gemaakt om 30 à 40 jaar mee te gaan. Oudere toestellen die vandaag rondvliegen krijgen hun updates nog steeds via een floppydisk. Nieuwe vluchtplannen en landingsroutes worden met behulp van meerdere floppy’s overgebracht.
  • Gezondheidszorg – tal van verouderde MRI-machines werken nog met floppy’s, maar doen perfect hun werk. Gezien MRI-scanners zo overbevraagd zijn dat ze in veel ziekenhuizen rond de klok bediend worden, is het offline halen voor een hardware-update niet ideaal. Een totaal nieuwe machine is een oplossing, maar is deze investering van enkele miljoenen elders misschien beter besteed?
  • En verder… In de bankenwereld en de textielsector, in tal van overheden en bij mensen thuis. Wereldwijd worden floppydisks nog dagelijks gebruikt.

Legacysystemen mét back-up plan

De rode draad in al deze gevallen? Het gaat over systemen die al decennialang goed en stabiel werken. Het vernieuwen of vervangen ervan vraagt een hoge kost, zowel financieel als emotioneel. Toch doe je er goed aan een back-upplan te hebben, want op een dag is de voorraad floppy’s echt wel op.

Wat dit verhaal ons leert? Bij Cronos aan de Leie worden we razend enthousiast van technologie die de zaken in beweging zet, oud of nieuw. Maar om die technologie ook over enkele jaren dynamisch te houden, moeten we een paar jaar in de toekomst kijken. Daar helpen we jou bij, om systemen te bouwen die duurzaam, transparant en gebruiksvriendelijk zijn. Voor heel het team, ook het team van de toekomst.

Eens samenzitten om afscheid te nemen van jouw verouderde technologieën?

Neem contact op arrow-right-long