Eline Desmet startte als Business Analist bij Debreuck-Neirynck en maakte de instap van het bedrijf binnen de Cronos aan de Leie cluster mee. Ondertussen volgt ze als functional consultant projecten volledig op, stuurt ze teams aan en is ze een ware vertrouwenspersoon voor haar klanten. Als je weet dat ze biomedische wetenschappen studeerde en heeft gedoctoreerd, kijk je wellicht vreemd op dat ze nu in deze positie zit. Nergens voor nodig, stelt ze zelf. In dit interview lees je hoe haar achtergrond misschien wel haar grootste troef is.

Welke stroming heeft je tot bij Cronos aan de Leie gebracht?

“Wij zijn daar met Debreuck-Neirynck een buitenbeentje in, vermoed ik; de meeste bedrijven hier kwamen tot stand binnen Cronos. Wij bestonden al buiten Cronos, maar zijn toegetreden na een positieve samenwerking met Sweet Mustard. Het onmiskenbare voordeel is dat we als klein bedrijf nu deel uitmaken van een groot geheel. We kunnen samen blijven werken met mensen die al bij Cronos aan de Leie zitten, zoals Sweet Mustard, maar ook Noest, bijvoorbeeld. We zijn geen eilandje in Roeselare meer. Fijn om dat lokale aspect te behouden en toch in een grote factoryte kunnen meedraaien.”

Waarom ben je met Cronos aan de Leie in zee gegaan?

“Het aspect van een netwerk oftewel vangnet hebben, is uiteraard het grote voordeel van de groep. We doen samen projecten, we wisselen ontwikkelaars uit (als er eens bij ons iemand op de bank zit of omgekeerd), enzovoort. Dat is echt mooi aan het verhaal, vind ik. Omgekeerd brengen wij onze eigen niche van technische expertise die nog niet zo aanwezig was in de groep. Wij hebben al heel wat langlopende projecten gedaan terwijl de andere bedrijven bij Cronos aan de Leie er eerder kortere doen. Daarom zijn we zeker complementair en kunnen we mekaar nog heel wat kennis bijbrengen.”

Wanneer voel jij je als een vis in het water op je werk?

Als ik mensen kan adviseren en coachen, ben ik erg in mijn nopjes. Dat gaat van klanten bijstaan met hun problemen tot developers of mede-analisten ondersteunen wanneer ze naar mij komen. Ik haal er veel energie uit, want het is toch bevestiging dat men mijn mening waardeert en dat ik aanspreekbaar ben.”

“Mijn achtergrond is in principe atypisch in vergelijking met andere analisten of project managers. Ik heb biomedische wetenschappen gestudeerd en doctoreerde binnen het veld van dermatologie. Je zou denken dat het een rare sprong is naar deze job, maar dat is het allerminst. Ik neem consequent mijn gestructureerde manier van werken en mijn analytische blik uit het doctoreren mee. Laat het een warme reminder zijn voor iedereen – zeker vrouwen – dat je echt niet noodzakelijk technische kennis moet hebben voor deze sector. Projectopvolging en analyse kan je vanuit verschillende achtergronden doen. Als je graag out-of-the-box denkt, je hoofd er goed bij kan houden en analytisch sterk bent, voel je je hier snel effectief als een vis in het water.”

In welke wateren vaar je al eens vast?

“Er is één grote valkuil voor analisten, heb ik ondervonden. Als de klant naar je toe komt met een ‘probleem’, betreft het in feite vaak een (al dan niet verscholen) oplossing. Je mag niet zomaar meegaan in die ‘oplossing’, maar je moet dieper kijken en durven doorvragen. Het is een kunst om dat diplomatisch aan te pakken en om ook met een andere oplossing voor het probleem te komen. Anderzijds is het een gevaar om technisch mee te beginnen denken. Dat is als analist niet de bedoeling. Ik heb ook helemaal geen technische achtergrond, maar door de ervaring die ik ondertussen heb opgedaan, ga ik er soms te veel in mee terwijl het voor mijn job niet uitmaakt. Ik moet the big picture in de gaten houden, en hoe een architectuur dan wordt opgebouwd, bijvoorbeeld, speelt voor mij geen rol. Ik vertrouw de developers wat dat betreft.”

Welke zeeën hoop je nog te kunnen bevaren bij Cronos aan de Leie in de toekomst?

“Ik zeil stilaan richting een meer overkoepelende functie waarbij ik mijn collega’s begeleid en bijstuur. Sinds kort zet ik mijn schouders ook meer onder het operationele werk als operations manager. Een eerste realisatie hiervan zal een (verdere) uitwerking zijn van onze Academy. Ten eerste willen we nieuwe medewerkers daarmee onze normen en waarden leren kennen. Voorts willen we er onze collega’s ook de kans mee bieden om zich verder te blijven ontplooien. Een troef, me dunkt, zeker naar concurrenten toe. Ik vind het fijn dat mijn rol daarnaartoe groeit; het overkoepelende is meer mijn ding geworden dan het projectspecifieke werk. Alhoewel: als er nu een project in de biomedische wereld opduikt: laat maar komen! (lacht)

Ben je nieuwsgierig geworden naar jouw mogelijkheden binnen onze groep? Laat dan zeker niet na om ons geheel vrijblijvend te contacteren; we bekijken graag samen wat we voor elkaar kunnen betekenen! arrow-right-long