Jan Sem was één van de eerste werknemers van Sweet Mustard en vervult hier al van in het begin de rol van Agile en Personal Development Coach. Wat is dat nu precies en hoe is hij bij Cronos aan de Leie terecht gekomen? Je leest het in onze vijf vragen aan: Jan Sem.

Welke stroming heeft je tot bij Cronos aan de Leie gebracht?

“Ik kwam hier via Sweet Mustard en meer specifiek via Mike Seghers terecht. Ik kwam hem namelijk indertijd tegen op een conferentie en we raakten aan de praat. Hij vertelde over hun missie om in West-Vlaanderen lokaal talent behouden en de focus op de community in de Kien hier in Kortrijk te houden. Dat raakte een snaar bij mij; ik ben zelf na mijn studententijd van Roeselare naar Gent verhuisd in het idee dat dit ‘moest’ om iets reëel te kunnen doen in onze branche. Het verhaal van Sweet Mustard bleef dus hangen en na een paar maanden nam ik opnieuw contact op met Mike; ik wilde graag meebouwen aan het verhaal.”

Waarom ben je met Cronos aan de Leie in zee gegaan?

“Het lokale was voor mij vooral de drijfveer; ik wilde de community hier helpen versterken en mee lokaal talent begeleiden. Anderzijds vond ik het best wel een aantrekkelijk idee om met een blanco blad, en dus echt van nul te kunnen starten en mijn eigen inbreng te kunnen geven. Heel fijn om te merken trouwens dat die niet wordt geparkeerd, maar dat ernaar geluisterd wordt. Ik maakte meteen deel uit van onze startup en vond het fantastisch om met een kleine groep mensen dingen uit te bouwen en het geheel te zien groeien doorheen de jaren.”

Wanneer voel jij je als een vis in het water op je werk?

“Ik wil mensen – en teams – vooral helpen groeien door ze te challengen en te coachen. Agile is een mind-set. Ik geef er ook trainingen rond. Het is een manier om naar de dingen te kijken dus daag ik mensen vaak uit om zich een andere houding of ideeën aan te meten. Ik coach en verwacht hen om alles in vraag te stellen, zich altijd af te vragen of iets niet anders of beter kan. Ondertussen merk ik zelfs dat sommigen die kritische blik naar hun persoonlijke leven doortrekken.”

“Nu, één van onze kernwaarden is ‘zelfredzaamheid’. Voor schoolverlaters of mensen die andere, traditionelere bedrijfsculturen gewend zijn, is dat niet vanzelfsprekend. Een ander luik van mijn functie is dus om hen ook te helpen daar stappen in te zetten. Ik haal er veel voldoening uit wanneer ik hen daarin zie verbeteren!”

In welke wateren vaar je al eens vast?

“Het is niet altijd even simpel natuurlijk dat wij een erg open cultuur hebben waarin agile centraal staat, terwijl sommige klanten op de compleet tegenovergestelde kant van het spectrum zitten. Voor onze consultants kan het knap lastig zijn om de twee werelden te rijmen. Ook daar begeleid ik hen in, maar het vergt hen om compromissen sluiten en soms voelt dat voor hen als balanceren op een koord. We willen onze klanten altijd respecteren, maar tegelijkertijd willen we onze eigen methodes niet verloochenen. In ieder geval wil ik niet dat het team ongelukkig wordt van mogelijke spanningen. Het is en blijft dus een werkpunt, maar we doen het al bij al erg goed.”

Welke zeeën hoop je nog te kunnen bevaren bij Cronos aan de Leie in de toekomst?

“Eigenlijk wil ik vooral blijven doen wat ik doe. Vroeger had ik eerder de ambitie om zelf iets te trekken, maar ik merk dat mijn energie te rapen valt in het ondersteunen van anderen. Ik hoef me niet zo nodig te bewijzen; laat mij maar anderen sterker maken in het creëren van hun eigen ding. We zien meer en meer zelfstandige ondernemingen opkomen vanuit Sweet Mustard met stukjes van ons DNA. Zo leuk om te zien en om daar als coach deel van uit te mogen maken. Ik geniet ervan om ze wat uit te dagen, ze soms een spiegel voor te houden, maar ze vooral aan te moedigen om stappen vooruit te zetten.”

“Je had het wellicht al gemerkt, maar naast Agile Coach ben ik dus ook Personal Development Coach. Dat wil zeggen dat ik mensen tevens begeleid op hun eigen groeitraject. Ik heb geen voorkeur voor één van de twee en blijf het allebei met veel plezier doen! Om het in de woorden van één van mijn coachees te zeggen: ik ben misschien wel een Creatieve Generalist: iemand die verschillende dingen tegelijk doet en daar energie uithaalt. (lacht)”

Geïnspireerd door het verhaal van Jan en zin om ook mee aan het verhaal te komen timmeren? Neem dan zeker, geheel vrijblijvend, contact met ons op; we leren je graag kennen! arrow-right-long