Bij Cronos aan de Leie zoeken we het graag dicht bij huis, en dat was bij deze use case niet anders. Het Vlaams agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) vroeg de hulp van onze experts bij het bouwen van een app voor de stormvloedkering in Nieuwpoort. Onze dochterbedrijven Sweet Mustard en NOEST gingen samen aan de slag met een intern prototype van het agentschap.

Mens en technologie

De stormvloedkering zelf is nog volop in ontwikkeling, maar onze applicatie voorziet allerhande gebruikers nu al van heel wat handige informatie. Gebruikers kunnen zien of ze langs de werf van de stormvloedkering kunnen varen, en worden via notificaties op de hoogte gebracht van geplande sluitingen. Daarnaast toont de app handige gegevens zoals de golfhoogte, de windsnelheid, en de verschillende stromingen. Iedereen die een boot bezit of geïnteresseerd is kan zo op de hoogte blijven van de kering en er veilig rond navigeren.

We koppelen graag het technische aan het menselijke, en ook dat kwam in deze case sterk naar voren. Naast appontwikkeling hielpen onze medewerkers namelijk om de ontwikkelaars van het agentschap te informeren over de nieuwste technologieën op vlak van frontend ontwikkeling. Dankzij hun kennis en expertise kan het agentschap hun ontwikkelaars nu verder inzetten bij enkele volgende projecten.

Ontwikkeling van de app

Van prototype tot MVP

Onze ontwikkelaars ontvingen van het agentschap al een prototype van de applicatie, dus de analysefase was in deze use case iets meer beperkt dan anders. Onze experten begonnen met een evaluatie van de technische mogelijkheden. Daarna gingen ze samen met de .NET-ontwikkelaars van het agentschap aan de slag om hun prototype verder te ontwikkelen tot een concept. Dankzij die samenwerking konden we ons ervan verzekeren dat het resultaat zou overeenstemmen met de wensen van de klant.

Eens het concept enthousiast onthaald werd door het agentschap, ging ons team aan de slag met het ontwikkelen van een Minimum Viable Product (MVP) in React. Zo’n MVP kan je zien als een basisversie van een applicatie die al werkt, maar nog niet alle features van het eindproduct bevat. In tegenstelling tot de meeste MVP’s bevatte deze echter al bijna alle functionaliteiten; alleen de notificaties werden later nog aan de applicatie toegevoegd.

Uitbreidingsmogelijkheden

Omdat de werken rond de stormvloedkering nog volop in ontwikkeling zijn en het agentschap ambitieuze plannen heeft met hun ontwikkelaars keken we tijdens het ontwikkelen volop naar de toekomst. Onze experts legden de nadruk op flexibiliteit en mogelijkheden tot uitbreidingen met nieuwe features. Ze bouwden de applicatie op in tegels, en toonden de ontwikkelaars van het agentschap hoe ze in de toekomst nieuwe tegels kunnen toevoegen aan de interface. Zo werden er ondertussen al een offline modus en een gedetailleerd overzicht van de golfhoogte toegevoegd aan de app.

React Native

Onze ontwikkelaars kozen bij dit project voor React Native in combinatie met de .NET-expertise waar NOEST voor gekend staat. React Native is een JavaScript framework dat toelaat om simultaan voor Android en iOS te ontwikkelen. Omdat ze geen twee verschillende versies van een applicatie moeten ontwikkelen, kunnen onze experts heel wat tijd besparen en sneller een werkend product afleveren. Tegelijk blijft de applicatie even snel en robuust alsof het ontwikkeld werd voor een specifiek platform. Een duidelijke winnaar dus, die bij ons al veel projecten tot een goed einde heeft gebracht.

Verdere stappen

Naast dit projecten hielpen onze experts het agentschap MDK al eerder met een wrakkendatabase voor de Vlaamse kust. De samenwerking blijkt duidelijk productief, want het agentschap vroeg onze hulp bij een nieuw project, waarbij we de verschillende onderdelen van de kustbescherming in kaart zullen brengen. Klanten zoals het agentschap bevestigen onze visie op langdurige samenwerkingen, waar we de juiste dochteronderneming kunnen inzetten voor elke specifieke taak.

Tenslotte nog een woordje over het lokale karakter. Omdat de meeste van de ontwikkelaars die op dit project werkten in de buurt van Nieuwpoort wonen, komen ze de stormvloedkering regelmatig tegen tijdens hun wandelingen. In een steeds meer digitale wereld is het aangenaam om een fysiek resultaat te zien dat heel dicht bij hun leefwereld ligt.

Ben je nog op zoek naar een partner voor het volgende project die zowel naar mensen als technologie kijkt? Werk je graag samen met een bewezen onderneming met een lokaal karakter? Neem dan zeker contact met ons op, zodat we samen kunnen kijken welke experts jou het beste kunnen helpen. arrow-right-long