Wat doe je als je organisatie productielijnen over heel het land heeft, maar de vaststelling er is dat er nog stappen kunnen genomen worden in het verder uniformeren van de productieaansturing. Juist ja, inzetten op doorgedreven digitalisering. Belgian Pork Group ging op zoek naar een geschikte partner om tot de juiste oplossingen te komen. Een verhaal waarin verdere groei en optimalisatie centraal staan en waar we met bijzondere trots deel van mogen uitmaken.

Op zoek naar een uniforme digitale oplossing

Belgian Pork Group staat garant voor een duurzame productie van varkensvlees, van boer tot consument. Een netwerk van 7 Belgische bedrijven met vestigingen over het hele land. Elk van die vestigingen beschikt over een aantal types voorverpakkingslijnen. De uitdaging: over deze verschillende sites heen een uniforme aanpak introduceren om de verschillende lijnen aan te sturen.

Uniformiteit en consistentie, daar draait het dus om. Een digitale oplossing die meer betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid moet creëren, een oplossing die zorgt voor een robuuste en vlekkeloze communicatie met het ERP-systeem en bewezen technologieën herbergt. Dit stukje maatwerk heeft zich uiteindelijk vertaalt in een gloednieuw Manufacturing Execution System, kortweg MES. In een volgende fase moet het systeem common good worden binnen de Belgian Pork Group, en zal het geïmplementeerd en ingeburgerd worden op de verschillende productiesites van de groep.

Scrum methodologie en co-creatie centraal

Omwille van de grote complexiteit van het project en een planning die te onderhevig is aan potentiële wijzigingen is er gezamenlijk gekozen om gebruik te maken van scrum als methodologie. Er dient immers enerzijds rekening gehouden te worden met verschillende stakeholders (productiemedewerkers, planners, implementatie automatisatie, project managers) die moeten opgeleid worden en het nieuwe systeem elk op een eigen manier zullen gaan gebruiken. Anderzijds schuilt de complexiteit in het feit dat er een nieuwe geautomatiseerde productie moet ontwikkeld worden, waar simultaan een stukje bestaande productie operationeel moet blijven.

Hoe pakken we nu zoiets aan? Aangestuurd door een multidisciplinair team die in co-creatie modus opereerde met de mensen van de Belgian Pork Group werd gedurende een periode van 4 maanden aan de nieuwe applicatie gewerkt. Korte cycli waarin ontwikkeling en feedbackmomenten elkaar razendsnel opvolgen. Op die manier werden specifieke pijnpunten meteen blootgelegd en kon er snel geanticipeerd en geschakeld worden waar nodig. Snelheid en Flexibiliteit voorop!

Gecentraliseerde en gebruiksvriendelijke oplossing

Het nieuwe Manufacturing Execution System is baanbrekend op verschillende fronten. Een hoog kwalitatieve oplossing die het schalen op een kostenefficiënte manier toelaat. Bovendien betreft het een systeem dat makkelijk(er) te onderhouden valt.

En dan is er nog het aspect gebruiksvriendelijkheid. Operatoren, de eindgebruikers, kunnen van nu af aan heel nauwgezet de logging van alle communicatie tussen de verschillende devices (scanners, weegschalen, printers,...) aan een productielijn opvolgen. Op die manier kan er sneller ingegrepen worden in geval van problemen en kan ook de support een pak efficiënter gebeuren.

Een volgende stap is nu om de oplossing te gaan implementeren en introduceren op de verschillende sites van Belgian Pork Group. To be continued dus!


Geprikkeld door onze aanpak? Benieuwd hoe Cronos aan de Leie jouw bedrijfs- of productieprocessen naar een hoger niveau kan tillen? Aarzel niet om ons te contacteren, we bekijken samen wat mogelijk is! arrow-right-long