Daikin is een wereldwijde marktleider in het fabriceren en verkopen van allerhande verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen. Ze richten zich op zowel de industriële, commerciële als residentiële markt. Via hun EMEA-hoofdkwartier in Oostende kwam Daikin Europe Cronos aan de Leie op het spoor. We hielpen hen met een applicatie voor dealers en installateurs voor de residentiële markt.

Multi split airconditioning

Daikin Europe NV was op zoek naar een applicatie die hun installateurs en dealers kon helpen om de meest geschikte oplossing te zoeken voor hun klanten. Specifiek draait het om het verkopen van zogenaamde multi split airconditioningsystemen. Deze systemen maken efficiënt gebruik van warmtepompen om tot vijf verschillende ruimtes zowel te verwarmen als af te koelen, in tegenstelling tot klassieke pair split systemen die maar een ruimte kunnen bedienen. Bij hun zoektocht naar een geschikte partner kwamen ze uiteindelijk terecht bij onze dochterondernemingen NOEST en Sweet Mustard.

Analyse

Voor we aan de ontwikkeling van de app zelf begonnen, gingen onze experts na waarom de installateurs het multi split systeem niet vaker aanboden aan hun klanten. Door enkele telefonische interviews kwamen we al snel enkele moeilijkheden op het spoor. Bovendien konden we zo meteen enkele vereisten aftoetsen bij de installateurs. Dit stelde ons in staat om inzicht te krijgen in de volledige customer journey van de particuliere klanten, vanaf de verkoop tot de installatie.

Onze experten stelden daarnaast een user story map op, waar ze de verschillende functies van de applicatie in kaart brachten. Dankzij de waardevolle terugkoppeling van verschillende filialen werden in de sketch fase van een ontwerp sprint de meest interessante features bepaald. Ook hierbij konden we ons baseren op de telefonische interviews en de daaruit afgeleide noden van de installateurs.

Ontwikkeling

Na de analyse konden we starten met de ontwikkeling van de mobile first .NET-applicatie. We begonnen met het maken en testen van een prototype. De experts van onze dochteronderneming NOEST verzorgden zowel de backend als frontend ontwikkeling. We stelden een team samen dat bestond uit twee backend ontwikkelaars, twee frontend ontwikkelaars, twee UX (User Experience) designers, en een projectmanager die ook dienstdeed als Scrum Master.

Om de applicatie zo performant mogelijk te maken hebben onze experts verschillende technologieën toegepast. Voor de backend werden C# en .NET gebruikt, en de frontend werd geschreven in TypeScript als een alternatief voor de klassieke JavaScript. Voor de integratie, de ontwikkeling en het testen werden Git SCM, Azure DevOps, Microsoft Visual Studio 2019 Professional, en xUnit.NET gebruikt.

Features

De app zorgt voor een vlot verloop van de analyse door installateurs van Daikin. Ze kunnen ingeven wat het doel van de airco voor elke kamer is: verwarming, koeling, of beide. De applicatie analyseert vervolgens de specificaties van elke kamer, en berekent het nodige vermogen in watt. De gebruikers krijgen ook een overzicht van de productinfo te zien met afbeeldingen, afmetingen, types en andere details.

Op basis van de voorstellen van de applicatie kunnen installateurs en dealers hun klanten makkelijk een op maat gemaakte offerte aanbieden. Ze krijgen ook enkele alternatieve oplossingen voorgesteld op basis van andere buitentoestellen, waarbij het verschil in vermogen meteen weergegeven wordt.

Het keuzeproces verliep vroeger bijna uitsluitend via catalogussen en de expertise van installateurs, maar kan nu dankzij onze dochterbedrijven NOEST en Sweet Mustard heel wat sneller gebeuren. Om dit proces nog efficiënter en gebruiksvriendelijker te maken, wordt de huidige basisapplicatie in de volgende fase nog aangevuld met meerdere extra features.

Dirk Dhont, projectcoördinator Marketing Digital bij Daikin Europe, had het volgende te zeggen over de samenwerking met NOEST en Sweet Mustard:

"Met Cronos aan de Leie hebben we een partner gevonden die niet alleen de nodige IT-expertise bezit, maar zich ook kan inleven in de wereld van HVAC (Heating, Ventilation and Airconditioning). In de voorbije zes maanden hebben zowel NOEST als Sweet Mustard ons begeleid in het volledige ontwikkelingstraject. Ze hielpen ons met het vastleggen en prioriteren van de business requirements, koppelden op regelmatige basis terug naar ons, en speelden flexibel in op wijzigingen van de requirements en prioriteiten.

We zijn tevreden met resultaat en zeer trots om onze nieuwe applicatie te kunnen introduceren in de markt. Er staan nog heel wat bijkomende features op de planning, dus we kijken al uit naar een nieuw ontwikkelingstraject om onze applicatie verder uit te bouwen."

Ben je ook op zoek naar een technologische partner die de juiste mensen kan aanreiken en zich met alle plezier inleeft in je branche? Neem dan zeker contact met ons op. Bij Cronos aan de Leie richten we ons bewust op lokale bedrijven en de maakindustrie, en staan we te popelen om de experts van onze vele dochterondernemingen van een volgende uitdaging te voorzien. arrow-right-long