Oesterbank ging – in het kader van een overkoepelend innovatieproject voor West-Vlaamse maatwerkbedrijven – op zoek naar een systeem om haar medewerkers te motiveren en productie te optimaliseren. Ons team hielp hen een visualisatietool te ontwikkelen die de vooruitgang van het werk duidelijk weergeeft. Dankzij de tool hebben de werknemers een goed zicht op hun workflow en kunnen ze snel ingrijpen wanneer het fout loopt. Daardoor verhoogt ook de kwaliteit van de dienstverlening. In deze case lees je hoe we te werk gingen en wat de eerste reacties waren bij de oplevering van het project.

Technologische innovatie

Maatwerkbedrijf Oesterbank streeft ernaar het werk van haar medewerkers aangenamer te maken en de dienstverlening te verbeteren aan de hand van technologische innovatie. Dat streven – en dus ook dit traject – kadert in het COVATTI-project dat wordt ondersteund vanuit 4werk en de POM West-Vlaanderen. Daarbij ontwikkelen vijf West-Vlaamse maatwerkbedrijven zich tot een proeftuin voor digitale transformatie.

Visualisatietool

Samen met Oesterbank zochten we naar een systeem dat meerwaarde zou bieden voor de werknemers. Zo ontwikkelden we een mobiele, polyvalente Andon. “Een Andon – Japans voor signaal – wordt in een productieomgeving gebruikt om de status van het proces te visualiseren”, verklaart Wouter Desplenter, directeur van Oesterbank. Een dergelijke tool wilde Oesterbank ook beschikbaar maken voor haar werknemers. De Andon maakt het zowel voor hen als voor de opzichters eenvoudiger om de vooruitgang van hun werk op te volgen.

Smileysysteem

De medewerkers kunnen zelf ingeven waar ze staan in hun proces. Doorheen de dag zien ze in een oogopslag hoe de productie vlot. Er verschijnen namelijk smileys op het dashboard. Een groene smiley betekent dat ze goed bezig zijn, een blauwe staat voor uitzonderlijk goed werk en een rode smiley drukt een minder goede prestatie uit. Op die manier motiveert de Andon het team om altijd naar een blauwe smiley te streven. Ook de duidelijke vooruitgang in hun taak geeft de gemoederen van de werknemers een boost.

Zelfstandig aan de slag

Traditioneel gezien gebeurt de visualisatie van het productieproces en het stellen van een target vanuit het management. Oesterbank wilde dit proces omdraaien. Hiermee zetten ze de belangen van de eindgebruiker op de eerste plaats. Dankzij de polyvalente Andon kan het team van Oesterbank nu zelf hun target instellen en kunnen ze op een eenvoudige en efficiënte manier hun prestaties evalueren. Aan het einde van de dag bespreken ze gezamenlijk hun resultaat en kunnen ze - bij een minder goed resultaat - eenvoudig noteren waar het misliep en hoe het een volgende keer beter kan. Zo helpt de polyvalente Andon fouten te vermijden en de productie te versnellen en verbeteren.

Gebruiksvriendelijk dashboard

Bij de ontwikkeling van het dashboard werkten we bovendien volgens een Agile methode met korte sprints. Bij die methode ligt de focus hoofdzakelijk op de gebruikservaring van de eindgebruiker. Aan de hand van de input van Oesterbank co-creëerden we geleidelijk het dashboard. Op het einde van elke iteratie verzamelden we feedback, en die verwerkten we in een nieuwe versie. Zo zorgden we ervoor dat de tool perfect aansloot bij de noden van de medewerkers. Magda Luwel, opdrachtverantwoordelijke bij Oesterbank: “Er werd geluisterd naar wat er in de productie nodig was. Ik heb zelf een grote bijdrage geleverd, maar ook de ergotherapeuten, de sociale dienst en de doelgroep zelf werden betrokken in het proces.

Mobiele Andon

Om er het maximale uit te halen, was mobiliteit en brede inzetbaarheid cruciaal. Hoewel we ervoor gezorgd hebben dat de Andon volledig is afgestemd op de noden van Oesterbank, kan hij dankzij zijn bewegelijkheid en flexibiliteit toch ook ingezet worden bij andere bedrijven. Zo werd hij binnen het COVATTI-project al gebruikt bij Kringwinkel Kust. Bart Hermans, directeur van Kringwinkel Kust, vindt de tool naar eigen zeggen communicatief zeer sterk. We hebben tijdens de ontwikkeling dan ook sterk ingezet op visuele voorstellingen zodat ook anderstalige werknemers de polyvalente Andon efficiënt kunnen gebruiken.

Geprikkeld door onze aanpak en benieuwd hoe we jouw bedrijfs-of productieprocessen naar een hoger niveau kunnen tillen? Aarzel dan niet om ons te contacteren, we bekijken samen wat mogelijk is! arrow-right-long