De Picanol-groep staat al 80 jaar internationaal bekend voor de ontwikkeling en productie van high-tech weefmachines. Daarnaast zijn ze gespecialiseerd in het bouwen van gietijzeren oplossingen en op maat gemaakte besturingen voor machines en EMS (Electronic Manufacturing Solutions). Ze focussen op ondernemingen in diverse sectoren zoals textielweven, agrarische dienstverlening, compressoren, fleet management en general engineering.
Implementatie van VR platform
Picanol is een bedrijf dat voortdurend op zoek gaat naar manieren om te blijven evolueren en verbeteren. Om diezelfde reden schakelden ze de hulp in van onze partners om virtual reality trainingssimulaties te implementeren. Dit gaf Picanol de kans om productiestromen efficiënt te analyseren en de organisatie van zijn werkplaatsen nog meer te optimaliseren; het werd onnodig om echte onderdelen te produceren en te verplaatsen. Daarnaast kon de productielijn op die manier nog steeds blijven doorgaan.
Simulatie van een elektromotor
Het vertrekpunt van dit project lag bij de montage van een elektromotor, die zich momenteel nog in de prototypefase bevindt. Via de simulatie werd het mogelijk om de productiestroom van de motor te ontwerpen en te optimaliseren, waardoor de start van de werkelijke productie voortaan veel efficiënter kan verlopen.
Voor de VR-simulatie werder er twee hoofdcategorieën van elementen ontwikkeld: de onderdelen van de motor zelf en de nodige gereedschappen om alles te monteren. Nadat de Picanol-groep de CAD-tekeningen van de motoronderdelen had aangeleverd, konden deze worden omgezet naar 3D-elementen. Het detailniveau steeg naargelang de hoeveelheid individuele schroeven en bouten die nodig waren om de onderdelen te monteren.
Een aanpasbaar platform als resultaat
Hierna werden er ongeveer 150 sequenties gedefinieerd om een realistische werkwijze te simuleren. Door de belangrijkste eigenschappen van het VOLT-platform, krijgt Picanol de mogelijkheid om zelf configuraties en sequenties te wijzigen. Dit maakt dat ze de training zelf volledig mogen aanpassen en toekomstige ontwikkelingen in het proces kunnen toevoegen. Zowel huidige als nieuwe medewerkers krijgen zo de kans om de nieuwe werkwijze aan te leren in de VR-opleidingsruimte.
Het staat vast: dit is nog maar het begin van een belangrijk groeiproces binnen Picanol. Zin om hier dieper op in te gaan en te ontdekken hoe VR kan bijdragen in de ontplooiing van je organisatie?