Een nieuw beroep leren, dat loopt niet altijd van een leien dakje. Wanneer je op grote hoogtes werkt komen bij dat leerproces heel wat risico’s en gevaren kijken. In de bouwindustrie is op hoogte werken haast onvermijdelijk, maar je kan natuurlijk alleen al doende leren. Om hun leerlingen die ervaring in een gecontroleerde en veilige omgeving te laten opdoen vroeg Syntra onze VR-experts om advies.

De klant

Syntra is een van de grootste onderwijsinstellingen van België voor praktische trainingen en ondernemen. Hun netwerk bestaat uit meer dan vijf trainingscentra en tweeëntwintig campussen verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. Syntra geeft zo meer dan 1100 leerlingen de kans om op allerhande manieren bij te leren.

Virtuele leeromgevingen

Virtual reality biedt heel wat meerwaarde bij het (aan)leren van nieuwe vaardigheden. In die virtuele omgevingen kunnen leerlingen namelijk een actievere rol spelen dan in een traditioneel klaslokaal. Ze kunnen ruimtes zelf opzetten en er vervolgens in oefenen met een VR-bril. Die dubbele aanpak zorgt voor meer engagement en motivatie.

Onze experts hebben voor Syntra West, de West-Vlaamse afdeling van Syntra, een VR-module gemaakt die toelaat om zo’n omgevingen op te zetten. Zo kunnen de studenten van de bouwopleiding zich gecontroleerd en veilig voorbereiden om op grote hoogtes te werken. Omdat de veiligheidsrisico’s van de praktische oefeningen in VR niet langer bestaan bespaart Syntra ook op verzekeringskosten en veiligheidsmateriaal.

Experimenteel onderzoek

Onderzoek heeft aangetoond dat de praktijk een van de beste manieren is voor leerlingen om informatie te onthouden. De vraag is of dit ook geldt voor virtuele omgevingen, dus Syntra en het team van Cronos aan de Leie hebben de krachten gebundeld met enkele psychologiestudenten. Samen vergeleken ze twee testgroepen: de ene leert volgens traditionele methodes, de andere maakt gebruik van de nieuwe VR-module. De resultaten werden positief bevonden, waardoor de aanpak nu ook wordt doorgetrokken naar andere afdelingen.

Ben je ook op zoek naar een manier om VR deel uit te laten maken van jouw organisatie? We staan je met alle plezier bij! arrow-right-long