Bij Cronos aan de Leie heerst een multidisciplinaire aanpak, maar elk dochterbedrijf geeft daar een eigen invulling aan. Voor de ene draait het om boerenverstand, de ander zet dan weer bewust in op zelfsturende teams. We lieten in het vorige stuk van dit tweeluik de oprichters van Sweet Mustard, Noest en Octoo aan het woord. Deze keer leggen Debreuck-Neirynck, Cymo en CloudFuel uit wat een buzzwoord als Agile voor hen betekent en waarom ze in een dergelijke werkwijze geloven.

De evolutie naar co-creatie bij Debreuck-Neirynck

Wim Debreuck & Wout Neirynck:What’s in a name, natuurlijk, maar wij zouden onszelf omschrijven als een multifunctioneel team. Per project moeten we bepaalde competentievereisten leveren en er is altijd iets anders nodig. Wij hebben, bijvoorbeeld, een functioneel analist in huis, een klassieker profiel dan bij de andere bedrijven binnen Cronos aan de Leie. Wij hebben namelijk vaak te maken met een complexe backend en dan heb je die analist nodig om de communicatie tussen de ontwikkelaars en de klant te onderhouden. Die begrijpt het platform volledig, volgt het project op en zal ook altijd de kwaliteit verifiëren vooraleer iets wordt opgeleverd.”

Het is onze voorkeur om een team in plaats van een consultant naar voren te kunnen schuiven, maar we merken dat de project owned manier van werken (waarbij onze ontwikkelaars alle kennis hebben), is veranderd naar onderdeel worden van het team van de klant en co-creëren. We vinden dat zeker niet slecht: door samen aan iets te werken, kan je de dingen sneller tot een goed einde brengen. Waar we wél op staan, is dat we met monitoring en/of test-driven mogen werken. Als een klant daar niet achter staat, kunnen we er niet starten.”

Schermafbeelding 2022 07 29 om 11 02 07

Transparantie en kennisdeling bij Cymo

Wout Florin: “Projectwerk is bij ons minder van toepassing. Wij werken meestal vanuit een architectenrol en gaan zo kennis delen met de klant of hun reeds bestaande team vervoegen. Zie ons dus eerder als adviseurs omtrent bepaalde vakkennis dan teams die een project vormgeven.”

“Nu, intern bouwen we wel op een Agile manier aan een platform dat we ook meepakken naar de klant. We werken eraan in een fijne flow en volgens de Scrum methode, dus in tweewekelijkse sprints. We zijn erg flexibel als het aankomt op planning en zetten in op (het vieren van) milestones.”

Communicatie lijkt me een van de belangrijkste factoren. Net zoals de anderen zijn wij grote fan van zelfsturing en zelfredzaamheid, maar de maturiteit van de consultant moet dat toelaten. In principe beschouwen we dergelijke zaken als deel van het takenpakket; hen daarin coachen en begeleiden hoort erbij.”

CYMO WERKSFEER 2

De organische, Agile werkwijze van CloudFuel

Kim Fertinel: “CloudFuel is hier wellicht the odd one out omdat wij ons vooral als ondersteunende coaches profileren en niet zo nauw betrokken zijn bij de pure ontwikkeling van een project. Hoe wij dan ook in het team van een klant passen, is afhankelijk van hoe de klant zelf georganiseerd is. Liefst vermijden we de langetermijnopdrachten voor een solo consultant. Meestal zetten we twee profielen in; één die een applicatieve focus houdt en een andere die meer vanuit een DevOps aanpak het project ondersteunt.”

Wij zijn niet per sé bewust bezig met ‘zo Agile mogelijk te werk gaan’; het is organisch zo gegroeid. De meeste mensen hier hebben een achtergrond in applicatieontwikkeling en zijn er dus mee opgegroeid. Naast de vaste, virtuele afstemmomenten per week, zitten we tweewekelijks fysiek samen om onze kennis en ervaringen met elkaar te delen. We zijn dus vast meer Agile dan we denken.”

“Bovenal, biedt het ons een fijne werkmethode, flexibiliteit en een kader waarbinnen wij graag werken. Als ik een tip mag meegeven aan iedereen, net zo goed aan mezelf: verlies het einddoel niet uit het oog. Als je andere prioriteiten begint te zien, eigen aan de Agile way of working, vergeet je soms waar je eigenlijk naartoe aan het werken bent. Puur Agile werken zou eindigen in chaos dus bewaak de balans en zorg ervoor dat je altijd kan opleveren wat je beloofd hebt.”

CLOUDFUEL KANTOOR 39

Benieuwd wat onze Agile en/of multidisciplinaire teams voor jou kunnen betekenen? Neem dan zeker contact met ons op!