Als CIO, CDO of CTO heb je allicht al enkele fundamentele technologieën ingezet om je productie-efficiëntie te verhogen, kosten te besparen of tevredenheid op de werkvloer te verbeteren. Maar wat als je nog kansen laat schieten? Met alle nieuwe tools en mogelijkheden die voortdurend opduiken, loont het om te checken waar er nog ruimte is voor groei. Wij delen vier manieren waarop digitalisering je operational excellence een boost kan geven.
1. Vergroot je flexibiliteit met composable architectuur
Als je een architectuur hebt waarmee je snel kan inspelen op de behoeften van een veranderende markt, dan heb je een stapje voor. Composable architectuur gaat over het opdelen van systemen in kleinere, herbruikbare componenten die eenvoudig kunnen worden gecombineerd en aangepast, in plaats van grote, monolithische applicaties te bouwen. Het voordeel? Je kunt snel nieuwe technologieën implementeren zonder alles te moeten omgooien, en zo sneller reageren op veranderingen in de industrie en je processen.
Dat doet ook Vanheede Environment Group, die we helpen verduurzamen door middel van digitalisering. CIO Olivier Knockaert: “Vroeger zat alles vervat in één ERP – een zwaar en log iets waar we niet altijd durfden aankomen uit angst dat iets niet meer zou werken. Nu werken we modulair, waarbij we best-of-breed technologieën combineren.”
2. Real-time optimalisatie van productie dankzij industriële sensoren
Industriële data: voor de hand liggend, maar vooral één van de krachtigste manieren om je operational excellence te verbeteren. Door enorme hoeveelheden gegevens te verzamelen krijg je waardevolle inzichten in je processen. Ook details die het menselijke oog ontspringen, maar wel door sensoren opgepikt worden. Die data helpt niet alleen je productieprocessen te optimaliseren, maar ook onderhoud te voorspellen en je productkwaliteit te verbeteren. Noteer alvast op je to-dolijst: opzetten van een sterke data-infrastructuur zodat je de magic of data écht ten volle kan benutten.
Dat deed Unilin trouwens ook: ze kozen ervoor om in samenwerking met Cronos aan de Leie hun bestaande shopfloorapplicatie te vernieuwen op basis van een moderne architectuur met meer gebruiksvriendelijkheid als een van de uitgangspunten.
3. Virtueel verbeteren met digital twins
Digital twins zijn virtuele replica’s van fysieke objecten, systemen of processen. Door real-time data van industriële systemen te koppelen aan digitale modellen, krijg je een dieper inzicht in de werking van je machines, productieprocessen en zelfs hele productiesites. Met een digitale tweeling simuleer je scenario’s om potentiële problemen te identificeren en verbeteringen door te voeren zonder daadwerkelijk in de fysieke infrastructuur in te grijpen. Wie had ooit gedacht dat je geen glazen bol, maar sensoren en data nodig had om de toekomst te voorspellen?
4. Bundel en verrijk je data in een IIoT-platform
Wil je echt alles uit je data en sensoren halen, zet dan in op een IIoT-ecosysteem. Daarbij ga je data uit verschillende bronnen, integreren, analyseren en benutten in één overzichtelijk platform. Denk bijvoorbeeld aan data uit industriële sensoren aan een productielijn die via een dashboard aangevuld wordt met info van operators. Electrolux, producent van huishoudapparaten, rekent op zo’n IIoT-ecosysteem om hun operational excellence te verbeteren. Voor de uitbouw van dat slimme platform rekenden ze trouwens op de ondersteuning van Cronos aan de Leie.
Eens praten?

Plan een vrijblijvend gesprek in om te horen hoe we jouw operational excellence kunnen verbeteren door werk te maken van de juiste technologie.
Je laten inspireren door de mogelijkheden?
In juni organiseren we een nieuwe Customer Inspiration Day over operational excellence. Volg ons op https://www.linkedin.com/compa... om als eerste op de hoogte te blijven van de inschrijvingen.